Hyppää pääsisältöön

Puheenjohtajan blogi - Korona ja golfin pelaaminen

Julkaistu 14.4.2020
Veijo Notkola ja paragolfer

Golf on ollut usein esillä julkisuudessa viime aikoina. Ylen urheiluruutu on hehkuttanut golfia urheilulajina, jota voidaan edelleen harrastaa koronasta huolimatta. Näinhän se, jos turvaetäisyyksiä noudatetaan ja muita Suomen Golfliiton antamia ohjeita noudatetaan. Välillä on saattanut syntyä jopa sellainen mielikuva, että kaikki on golfin osalta kunnossa. Näin ei ole, vaan golf lajina, joka pääsääntöisesti ei saa yhteiskunnan tukea, kärsii taloudellisesti. Varainhankinta ei onnistu normaaliin tapaan, sponsorit kaikkoavat ja yritystapahtumia ei järjestetä, puhumattakaan kilpailutoiminnasta, greencard-kursseista ja kahvilatoiminnasta, greenfee tuloista jne. Korona iskee golfyhteisöjen talouteen.

Korona vaikuttaa myös vammaisten ja liikuntarajoitteisten hyvinvointiin ja terveyteen. Yksi osa hyvinvointia on se, että liikuntaa voi harrastaa. Monelle vammaiselle golf on ollut tosi tärkeä henkireikä sekä sosiaalisesti että fyysisesti. On tietysti selvää, että moni vammainen tai liikuntarajoitteinen saattaa kuulua riskiryhmään ja silloin on oltava erityisen tarkka, jotta korona ei aiheuttaisi vahinkoa.

Miten vammainen tai liikuntarajoitteinen sitten voisi omaa golfharrastustaan edelleen ensi kesänä harrastaa? Ainakin seuraavia ohjeita tulee noudattaa, liiku kentälle vain omalla autolla ja vain läheistesi kanssa. Ilmoittaudu sähköisesti, älä käy klubirakennuksessa. Pelaa joko yksin tai yhdessä läheistesi kanssa.  Käytä omaa golfautoa, jos autoa tarvitset. En nyt listaa tähän kaikkia ohjeita, mutta noudata Golfliiton antamia ohjeita.

Golfliiton yksi tärkeä ohje oli ja on, että käytettäisiin vain omaa golfautoa. Sitä lämpimästi kannatan. Monelle vammaiselle ja liikuntarajoitteiselle golfauto on välttämättömyys. Etenkin jos autolla liikutaan yksin, sen pitäisi olla todella turvallinen vaihtoehto. Nyt kun golfkentät eivät vuokraa golfautoja, niin suosittelisin sellaista vaihtoehtoa, että jos vammaisella ei ole omaa golfautoa, niin kentän yksittäiset vuokra-autot nimettäisiin (maksusta) tietyksi ajaksi ensisijaisesti vammaisten ja liikuntarajoitteisten käyttöön (esimerkiksi invakortin tai kansainvälisen vammaiskortin omaavat). Siis jokaisella autolla olisi vain yksi käyttäjä. Näin sellaisillakin vammaisilla ja liikuntarajoitteisilla, joilla ei ole varaa oman golfauton hankintaan, olisi oma golfauto koronan aikana käytössä. Tässä toteutuisi sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vammaiset ja liikuntarajoitteiset pääsisivät edelleen oman harrastuksensa pariin koronasta huolimatta.

Veijo Notkola
Puheenjohtaja, Suomen HCP Golf Ry

Yhteistyökumppanimme

Suomen Paralympiakomitea ry

Viking Lime

Handigolf