Hyppää pääsisältöön

Scramblen säännöt

Yleiset Scramble-pelimuodon säännöt
 

Scramble on 2-4 hengen joukkuekilpailu. Scramblessa kaikki joukkueen pelaajat lyövät avauslyönnin, jonka jälkeen päätetään, kenen pallolla jatketaan. Valitun pallon paikasta jatketaan niin, että kaikki joukkueen pelaajat lyövät omat pallonsa. Näin jatketaan aina reikään asti. Scramble ei ole virallinen pelimuoto, minkä vuoksi sen kilpalumääräyksissä on kerrottava mm., miten ryhmän tasoitus määräytyy, mikä lyöntijärjestys on, miten pallo pudotetaan tai asetetaan valittuun paikkaan jne.

Kukin pelaaja asettaa vuorollaan pallonsa aina mahdollisimman lähelle alkuperäistä merkittyä paikkaa (max. 15 cm päähän) ja lyö. Pallon asemaa ei saa asettamisen jälkeen enää muuttaa, eikä pallon makuuta parantaa. Hiekkaesteestä tai raffista lyötäessä pallon makuu palautetaan jokaiselle ennen lyöntiä samaksi kuin ensimmäisellä pallolla oli. Esimerkiksi, jos ensimmäinen pallo on jalanjäljessä, kaikki lyövät palloa jalanjäljestä. Raffista ei voi tulla semiraffiin, semiraffista ei voi tulla väylälle ja väylältä ei voi tulla viheriölle.

Viheriöllä pallon paikka merkitään, ja kaikki joukkueen pelaajat puttaavat haluamassaan järjestyksessä. Puttia saa seurata vapaasti mistä vaan, siis myös puttilinjan jatkeelta pallon takaa. Kupin viereen pysähtyneen putin saa jatkaa kuppiin ennen kuin kaikki joukkueen jäsenet ovat putanneet edellyttäen, että pallo on merkitty ennen puttaamista.

Jos joukkue joutuu lyömään varapallon, valitaan pelaaja, jonka pallolle varapallot lyödään. Tällä on merkitystä siihen, miltä tiiltä joukkue lyö varapallot. Esim. jos mies pelaa keltaisilta ja hänen parinaan nainen punaisilta ja päätetään lyödä varapallo naisen pallolle, molemmat lyövät varapallon punaisilta.

Kilpailumääräyksissä voidaan asettaa minimimäärä avauksia jokaiselle pelaajalle. Esimerkiksi kolmen pelaajan scramblessä voidaan edellyttää kaikilta vähintään 4 avausta.

Yhteistyökumppanimme

Suomen Paralympiakomitea ry SoveLi

Viking Lime

Handigolf