Hyppää pääsisältöön

Toimintarajoitteisten golfliikunta

Toimintarajoitteisten golf

Suomen HCP Golf ry:n tavoitteena on toimintarajoitteisten golfliikunnan edistäminen ja mahdollistaminen. Tavoitteena on, että toimintarajoitteiset voivat osallistua tasa-arvoisina golfyhteisöjen toimintaan. Vaikuttamis- ja kehittämistyö edellyttääkin sitä, että kohderyhmän oikeuksia viedään konkreettisesti eteenpäin niin valtakunnan tasolla kuin paikallisestikin. Erityisliikunta pitää tehdä näkyväksi. Golf on liikuntalajina erityisen sopiva vaikeastikin toimintarajoitteisille. Liikunta parantaa elämän laatua ja toimintarajoitteisten pitää päästä hyödyntämään sitä täysimääräisenä. Golfseuroille esitetään toimintarajoitteisten harjoitustoiminnan aloittamista "matalan kynnyksen" periaatteella. Olemme tehneet matalankynnyksen kilpailutoiminnan käynnistämisestä ehdotuksen, jolla saataisiin uusia lajin harrastajia, lajin aloittelijoille ja niille toimintarajoitteisille pelaajille jotka eivät vielä ole aloittaneet kilpailemista. Lisätietoja kilpailutoiminnasta tästä.

Olemme saaneet Opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustuksen 2021-2022 Toimintarajoitteisten golfliikunnan edistäminen paikallistasolla.
 
Jos sinä tiedät sopivan golfseuran, joka on kiinnostunut toiminnan kehittämisestä, ota yhteyttä  toimisto(at)suomenhcpgolf.fi

Seuroissa kesänaikana on myöskin käytettävissä "Paragolfer" sähkökäyttöinen maastopyörätuoli henkilöille joiden liikkuminen mahdollista golfkentällä ainoastaan tämän laitteen avulla.

2022 Toimintakalenteri julkaistaan huhtikuun aikana ja täydennetään kun tulee uusia käyttöjaksoja.

ParaGolfer aikataulu

Aika Paikka Lisätietoja
11. - 13.5.2022 Messukeskus, Helsinki Liikuntamaa
25. - 27.5.2022 HCP Golf leiri, Iitti Golf ja Vierumäki Cooke Harjoittelua
28.5 - 17.6.2022 Tammer-Golf / Pirkanmaan Golf Ohjattua tutustumista laitteen käyttöön.
18. - 28.6.2022 Harjattula Golf & Coutry Club Ohjattua tutustumista laitteen käyttöön.
29.6 - 17.7.2022 Imatran Golf Ohjattua tutustumista laitteen käyttöön.
18. - 31.7.2022 Viipurin Golf Ohjattua tutustumista laitteen käyttöön.
1. - 21.8.2022 Kaakon Golf Ohjattua tutustumista laitteen käyttöön.

Seurat jotka toimivat esitetyn ohjelman mukaista toimintaa:


Harjattula Golf & Country Club, Matti Schrey (mattischrey63(at)gmail.com
HGCC on kouluttanut / kouluttaa ainakin 5 henkilöä huomioimaan toimintarajoitteisten golf-tarpeet miten:
•    kohdata toimintarajoitteinen golfari ja tunnistaa hänen yksilölliset tarpeensa.
•    ymmärtää ja pystyä auttamaan golfaria valitsemaan oikeat apuvälineet tms tukitoimet niin kentällä, rangella kuin klubin tiloissa.
 
HGCC ry:n tavoitteena on kehittää “hcp golf” toimintakulttuuri Harjattulaan jo vuoden 2022 aikana . Tämän jälkeen se otetaan kiinteästi mukaan seuran vuosittaiseen toimintaan. Seuran hallitus on strategiassaan sitoutunut tähän. Se on mm. kirjattu toimintasuunnitelmaan. Toimikunnan /työryhmän vetäjä on Kari “Kiuppo” Kauppila. Seuran toiminnanjohtaja Juha Laukkanen vastaa projektin kokonaisuudesta.
 

Imatran Golf, Mika Sormunen (seura(at)imatrangolf.fi)
Tarkoituksena olisi aloittaa harjoittelu ryhmän kanssa toukokuun 2022 aikana. Sitä ennen tullaan järjestämään aloitustapahtuma huhtikuussa, jossa ryhmän toimintaa esitellään paikallisille ja lähialueiden erityisliikunnasta vastaaville tahoille. Paikkana joko Imatran Golfin harjoitusalue tai tarvittaessa sisähalli (kevään pitkittyessä). Matalankynnyksen kilpailusuorituksia 9r. ilman greencardia kunhan avustajana olevalla on greencard. Varmistettava aina ennen kierrosta lupa seuralta.
Lue lisää täältä.

Kaakon Golf, Jukka Hallikainen (puheenjohtaja(at)kaakongolf.fi)
Kaakon Golf Virolahdella on suunniteltu täysin esteettömäksi. Kaakon Golfissa toimii kummigolfarit, jotka avustavat kaikessa golfiin liittyvässä. Kummin saa mukaan kierrokselle tai harjoitteluun ennakkoon sovitusti.
Matalankynnyksen 9r kilpailuja voi suorittaa, kunhan avustajalla on greencard. Varmistettava aina ennen kierrosta lupa seuralta.

Kokkolan Golf, Antti Linna (antti.linna(at)kokkolangolf.fi)
HCP Golf Kokkola on erityisryhmiä varten vuonna 2017 perustettu toimintaryhmä. Kesällä harjoittelemme Kokkolan Golfin rangella, lähipelialueella sekä pelikentällä. Talvi aikaan harjoittelemme Kokkolan Golf kerhon sisätiloissa golf simulaattorissa.
Toimintaan saavat lähteä kaikki iästä tai sukupuolesta riippumatta. Alkutaipaleella harjoittelemme "avoimet ovet" meiningillä, eli et tarvitse mailoja yms. varusteita, kaikki löytyvät seuran puolesta, ja HUOM! toiminta on vielä ilmaista tässä vaiheessa. Matalan kynnyksen 9r. kilpailuja voi suorittaa, kunhan avustajalla on greencard. Varmistettava aina ennen kierrosta lupa seuralta.
Kun olet edistynyt ja haluat lähteä kentälle pelaamaan, seuravana on vuorossa Green Card kortin suoritus. Meillä se onnistuu seuramme Pron ohjauksessa. Lisäksi kentälle haluavat liittyvät seuraamme jäseneksi. Green card kortin suoritus ja jäsenyys maksavat yhteensä 100€. Mailoja saa edelleen lainaksi.
Seurallamme on käytössä myös golfautoja jäsenille. Golfauto vuokra kaudelta on 300€. Silloin saat käyttää autoa aina kun olet lähdössä pelaamaan.
Katso video HCP Golf Kokkolan toiminnasta.  

Oulun Golf, Petri Väänänen (petri.vaananen(at)oulugolf.fi)
Oulun Golfilla on mahdollista harrastaa golfia myös Paragolf-laitteen avulla.
Paragolf-laitteen käyttäjä voi tutustua laitteeseen harjoitusalueillamme. Kun laitteen käyttö on tuttua ja lyöntivarmuus löytyy niin kentälle pääsee lajia kokeilemaan esimerkiksi kipinäkierroksen merkeissä. Laitteen käyttö on ilmaista ja toivomme, että mahdollisimman moni pääsee kokeilemaan laitetta.
Laitteen voit varata suoraan caddiemasterilta: 0300-870670. Autamme laitteeseen käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Pirkanmaan Golf, Janne Riitakorpi (janne.riitakorpi(at)gmail.com)
Pirkanmaan Golf on järjestänyt erityisgolf-toimintaa vuodesta 2017 asti. Toiminta on suunnattu liikunta- ja kehitysvammaisille nuorille mutta ryhmään osallistumiseen ei ole tarkkoja ikärajoja. Ryhmä harjoittelee ammattilaisopettajan johdolla kerran viikossa toukokuun puolivälistä aina elokuun lopulle. Tarkemmat aikataulut päivitetään kevään aikana. Järjestämme myös golfin tutustumiskertoja erillisille toimintarajoitteisille ryhmille yhteistyössä paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa. 9 väyläinen Par 3-kenttämme tarjoaa toimintaan osallistuville matalan kynnyksen mahdollisuuden pelata golfia myös kentällä harjoitusalueilla treenaamisen lisäksi.

Tammer-Golf, Laura Hyönä (laura.hyona(at)tammer-golf.fi)
TG:n klubitoimikunta on valmistelleet Toimintarajoitteisten golf-ryhmän harjoittelun käynnistämiseen liittyen seuraavaa:
Esa Lehti Pro ohjaa ryhmää aluksi 5 tunnin mittaista harjoituskertaa touko-kesäkuun aikana. Ryhmään otetaan 5-8 golfista kiinnostunutta toimintarajoitteista henkilöä. Mikäli ryhmä saadaan koottua ja henkilöt ovat halukkaita jatkamaan harjoittelua, voidaan selvittää toiminnan jatkamista kesän 2022 aikana.

Viipurin Golf, Kalle Laine (kapteeni(at)viipuringolf.fi)
Lappeenrannan kaupunki yhteistyössä lähdetään kokeilemaan toukokuun puoleenväliin muutamaa tutustumispäivää eri sovelletun liikunnan kohderyhmille.
Viipurin Golf katsoo tarkempaa ajankohtaa ja monestako päivästä olisi kyse.
Erityisesti suunnattu itsenäisesti toimiville henkilöille, joilla ei ole avustajan tarvetta mutta tarvitsevat kevennettyä tai sovellettua liikuntaa, esim. elinsiirto, sydänoperaation jälkeiset kuntoutujat ym. Tuleva toiminta pääsääntöisesti Kahilanniemen kentällä harjoitellaan ja matalankynnyksen kilpailuihin voi osallistu jos mukana on Greencardin ommistava pelaaja. Varmistettava aina ennen kierrosta lupa seuralta.

Yhteistyökumppanimme

Suomen Paralympiakomitea rySoveltava Liikunta SoveLi ryHandigolfGolfpoint